Hoelang moet stucwerk drogen?

Gaat u uw (nieuwbouw)woning laten stucen? Wij adviseren u om een professionele stukadoor in te schakelen voor het stucen van uw wanden. Ervaren stukadoors weten voor iedere situatie de juiste oplossingen, werken sneller en leveren beter/mooier werk. Wilt u toch zelf aan de slag gaan? Dan zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden! Net als dat u voordat u aan de slag gaat met het stucen de vloer moet afplakken en de muur moet voorstrijken, is het na het stucen zeer belangrijk de muren te laten drogen. Maar hoelang moet stucwerk drogen? Daar vertellen we u graag meer over! 

Langs komen in onze showroom? Plan een vrijblijvende afspraak.

 • Binnen 1 minuut aangevraagd!
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

Waarom stucwerk laten drogen? 

Stucwerk bestaat voor een groot deel uit water. De hoeveelheid hangt af van het type stucwerk. Echter kan het zo zijn dat het stucwerk tot wel 60% uit water bestaat! Dit grote deel met vocht moet uit het pleisterwerk verdampen, nadat het is aangebracht. Daarom is het belangrijk om stucwerk goed te laten drogen. Bovendien voorkomt dit scheurtjes in de wanden. U gaat toch ook voor het beste resultaat? 

Hoelang moet stucwerk drogen en waar hangt dit vanaf? 

Over het algemeen wordt de volgende regel aangehouden: 1 dag drogen per millimeter stuc dat is aangebracht op de muren. Echter zijn er nog een aantal factoren die bepalen hoelang stucwerk moet drogen. 

De dikte van de stuc 

Zoals hierboven vermeld geldt over het algemeen de regel hoe dikker de stuc, hoe langer de droogtijd. Heeft u een stuclaag van 20 centimeter dik? Dan duurt het drogen ongeveer 20 dagen. 

Samenstelling (hoeveelheid water)

Hoe meer water er in de samenstelling van het stucwerk is opgenomen, hoe langer u het stucwerk moet laten drogen. Het duurt dan namelijk langer voordat het vocht volledig uit de muren is verdampt. 

Temperatuur van de omgeving

Wij adviseren om het stucwerk op een natuurlijke wijze te laten drogen! Dat betekent dat wanneer u de omgevingstemperatuur verhoogd, door bijvoorbeeld kachels en bouwdrogers op de muren te zetten, er juist scheurtjes kunnen ontstaan. Een temperatuur van rond de 20 graden Celsius is dan ook het beste. 

Luchtvochtigheid

De lucht kan bestaan uit warme of koude lucht. Warme lucht kan meer vocht bevatten en is daarom gunstiger voor de droogtijd. Echter is het wel van groot belang dat er voldoende geventileerd wordt! 

Ventilatie

Voor het optimale resultaat moet er constant ventilatie plaatsvinden. Hierdoor kan de lucht voldoende vocht opnemen. 

Een planfond stucen? Dit werkt net weer even anders lees meer over plafonds stucen.

Meer weten over het drogen van stucwerk of uw stucwerk uitbesteden? Neem contact op! 

Wilt u meer informatie over het laten drogen van uw stucwerk? Of kiest u er toch liever voor om uw stucwerk uit te besteden aan onze specialisten? Neem dan contact met ons op! U kunt ook direct een vrijblijvende prijsindicatie aanvragen. Wilt u het werk van onze stukadoors in Deventer in het echt bekijken? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom!

Checklist & 7 tips - Uwstukadoors

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:  Uw project in 4 stappen

  Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

  Vraag een vrijblijvende prijsindicatie aan voor uw project of klus. De indicatie zullen wij voor u toelichten.

  Stap 2: kom langs in onze showroom

  Bij ons heeft u één contactpersoon voor alle werkzaamheden die we voor
  u zullen verrichten.

  Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

  We werken met kwaliteit
  producten en onze vakmensen
  hebben jarenlange ervaring in de afbouw van woningen.

  Stap 4: de oplevering van uw woning

  Door onze kwalitatieve producten en deskundigheid heeft u jarenlang plezier van uw woning.

  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Ontvang persoonlijk advies van Uwstukadoors.nl

  Wij kunnen meer!

  Ons moederbedrijf Uwnieuwbouwwoning.nl helpt u graag verder! Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

  Merken die wij gebruiken
  ProGoldmFLORArturoSigma CoatingsLogo vivafloors