Stucwerk drogen: wat is de beste manier?

Het stucwerk in uw bestaande of nieuwbouwwoning geleidelijk op laten drogen is een belangrijk aspect om scheurvorming te voorkomen. Maar wat is de exacte droogtijd voor stucwerk eigenlijk? Uwstukadoors.nl legt het graag aan u uit.

9.3
409 beoordelingen

Langs komen in onze showroom? Plan een vrijblijvende afspraak.

 • Binnen 1 minuut aangevraagd!
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

Het drogingsproces

Tijdens het stucen wordt er veel water gebruikt. Natuurlijk hangt de hoeveelheid af van het type stucwerk, de samenstelling en van de stukadoor. Bij Uwstukadoors.nl zeggen we dan ook vaak dat iedere stukadoor zijn eigen ‘handschrift’ heeft. Maar goed, dit water moet, nadat het eenmaal is aangebracht, uit het pleisterwerk verdampen. Hoe lang het duurt om stucwerk te drogen hangt dan ook af van een aantal factoren:

 • Materiaaldikte;
 • Samenstelling stuc;
 • Omgevingstemperatuur;
 • Luchtvochtigheid;
 • Ventilatie.

Hieronder behandelen we de genoemde punten uitvoerig. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons eenvoudig contacteren, bijvoorbeeld door te bellen naar 0570 57 36 67 of te mailen naar [email protected].

Materiaaldikte

Hoe dikker het aangebrachte materiaal, hoe langer het nodig zal hebben om te drogen. Een vuistregel die wij hanteren is dat er per 1 millimeter stucwerk één dag nodig is om te drogen. Een manier om te herkennen dat het stucwerk gedroogd is, is om te kijken wanneer het stucwerk dezelfde kleur heeft. Het is nog onvoldoende droog wanneer er nog ‘donkere‘ vlekken zichtbaar zijn.

Samenstelling stucwerk

Elk soort stucwerk is een bijzondere samenstelling die speciaal afgestemd is voor hetgeen waarop het wordt aangebracht. Zoals we eerder zeiden heeft iedere stukadoor zijn eigen handschrift. Het kan daarmee per stukadoor schelen hoe lang het stucwerk moet drogen. Een gangbare regel is echter dat een laagdikte tot 5 millimeter per 1m² stucwerk gemiddeld 2 liter schoon leidingwater wordt gebruikt. Een andere gangbare regel is dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Bij een laagdikte van 5 millimeter betekent dit dat het stucwerk 5 dagen droogtijd nodig heeft. Dit zijn gangbare regels, een gespecialiseerde stukadoor kan hiervan afwijken met eigen onderbouwde redenen.

Omgevingstemperatuur

Er wordt, zeker niet door ons, weleens geprobeerd om de droogtijd van stucwerk te verkorten door de verwarming hoog te zetten of een warmtekanon te gebruiken. Het is echter van essentie om het stucwerk op natuurlijke wijze te laten drogen. Door het kunstwerk kunstmatig op te laten drogen maakt u een grotere kans op scheurvorming. Dit is zonde van het geleverde werk en is nergens voor nodig. Geduld, zoals men zegt, blijft eenvoudigweg een schone zaak.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol wanneer u kijkt naar de droogtijd van stucwerk. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarmee gunstiger voor de droogtijd van stucwerk. Het is echter wel belangrijk dat er voldoende geventileerd wordt, zodat er genoeg verse lucht aanwezig is en er voldoende vocht opgenomen kan worden.

Ventilatie

Door voldoende ventilatie zal er geen schimmelvorming kunnen ontstaan op het aangebrachte stukadoorswerk. Bij stilstaande lucht zullen schimmels zich veel sneller kunnen voortzetten dan bij een bewegende luchtstroom. Een goede luchtcirculatie kan eenvoudig gerealiseerd worden door bijvoorbeeld twee ramen op een kiertje te zetten.

stucwerk drogen

Stucwerk uitbesteden aan Uwstukadoors.nl

Bij Uwstukadoors.nl werken deskundige vakkrachten. Zo bent u altijd verzekerd van een optimaal staaltje stucwerk. Uwstukadoors.nl zorgt ervoor dat het stucwerk altijd op de juiste manier wordt aangebracht, zodat u in een korte tijd al kunt genieten van uw prachtig afgewerkte muren en/of plafond. Vraag vandaag nog een prijsindicatie aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks contact met ons opnemen, bijvoorbeeld door te bellen naar 0570 57 36 67 of te mailen naar [email protected]. Wilt u het stucwerk van onze stukadoors in Deventer bewonderen? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan de showroom!

Checklist & 7 tips - Uwstukadoors

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:  Uw project in 4 stappen

  Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

  Vraag een vrijblijvende prijsindicatie aan voor uw project of klus. De indicatie zullen wij voor u toelichten.

  Stap 2: kom langs in onze showroom

  Bij ons heeft u één contactpersoon voor alle werkzaamheden die we voor
  u zullen verrichten.

  Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

  We werken met kwaliteit
  producten en onze vakmensen
  hebben jarenlange ervaring in de afbouw van woningen.

  Stap 4: de oplevering van uw woning

  Door onze kwalitatieve producten en deskundigheid heeft u jarenlang plezier van uw woning.

  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Ontvang persoonlijk advies van Uwstukadoors.nl

  Wij kunnen meer!

  Ons moederbedrijf Uwnieuwbouwwoning.nl helpt u graag verder! Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

  Merken die wij gebruiken
  ProGoldmFLORArturoSigma CoatingsLogo vivafloors