Hoe moet ik stucen?

Zitten er beschadigingen, scheuren en/of vlekken in uw muren of plafond of is uw muur en/of plafond om een andere reden toe aan een opknapbeurt? U kunt dit ook zelf stucen! Laten wij u hierbij helpen door alle stappen op een rij te zetten, inclusief de daarbij benodigde materialen, gereedschappen en technieken. Lees hieronder alles wat u moet weten om zelf te stucen. 

9.3
409 beoordelingen

Langs komen in onze showroom? Plan een vrijblijvende afspraak.

 • Binnen 1 minuut aangevraagd!
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

Stap een: Start met een goede voorbereiding

Allereerst bepaalt u of de ondergrond van de muur geschikt is om te stucen. Meet vervolgens de oppervlakte goed op. Hierdoor weet u exact hoeveel materiaal u nodig heeft. We adviseren u om de muren goed schoon en droog te maken en eventuele losse delen te verwijderen. Plak vervolgens alle randen af en leg voldoende stuclopers op de grond.  Een stucloper, ook wel protectiekarton, is een karton dat van twee zijden voorzien is van een PE coating. Dit materiaal is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld het tijdelijk afdekken van vloeren, gangen en trappen. 

Zoekt u informatie over Plafonds Stucen bekijk de pagina hierover.

Stap twee: Gebruik een voorstrijkmiddel

In de tweede stap behandelt u de ondergrond voor met een voorstrijkmiddel, zoals bijvoorbeeld Knauf Stucprimer. Het doel van voorstrijken is dat u een egaal zuigende ondergrond creëert of een betere hechting zodat uw stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Doe de voorstrijk in een ruime emmer en breng deze dun aan over de volledige ondergrond met een blokkwast of vachtroller. Laat het voorstrijkmiddel vervolgens twee tot twaalf uur drogen. Kijk voor de juiste droogtijd op de verpakking van het voorstrijkmiddel.

Stap drie: Maak het gips met water

Vul een emmer met de juiste hoeveelheid water. Hoeveel water er nodig is staat op de verpakking van het product. Strooi het gips rustig in het water en wacht ongeveer vijf minuten. In deze wachttijd wordt het water opgenomen door het gips. Mix zorgvuldig alles met een spiraalgarde en een geschikte boormachine tot het gips smeuïg en klontvrij is.

Stap vier: Breng het gips aan op de muur

Breng het gips direct na het mixen aan met een pleisterspaan. Een pleisterspaan is een stuk gereedschap waarmee cement, pleister, kalk of gips glad getrokken wordt. Begin links bovenaan als u rechtshandig bent en werk vervolgens naar de rechterzijde toe. Als u linkshandig bent dan is het handig om exact het tegenovergestelde te doen. Smeer van onder naar boven en verdeel het gips gelijkmatig over de wand.

Tip: Wij adviseren u om de tijd in de gaten te houden, voor een oppervlakte van zo’n vijf vierkante meter wordt het gips na twintig minuten te hard om te verwerken. Het is de bedoeling dat u het gips helemaal glad strijkt in een goed tempo. Door op een juist tempo te werken kan het gips namelijk nog makkelijk bewerkt worden.

Stap vijf: Vlak het gips goed uit

Wanneer u de volledige oppervlakte voorzien heeft van gips, dan maakt u de muur direct vlak met een reilat. Dit ‘reien’ is een belangrijke stap voor een mooi, glad eindresultaat. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd en met de juiste hoeveelheid kracht. Door het reien zorgt u ervoor dat de overdaad aan gips afgeschraapt wordt van de muur. Vul oneffenheden op met gips en haal de rei er vervolgens nog een keer overheen. Als u daarna nog steeds oneffenheden ziet dan worden deze later gecorrigeerd. De meeste soorten gipsen moeten na dit werk zo’n dertig tot veertig minuten opstijven.

Tip: Tijdens het wachten kunt u mooi alle gereedschap dat u niet meer nodig heeft schoon maken met water.

Stap zes: Maak de stucwand vlak

Wanneer het gips mooi gedroogd is kunt u de wand met een spackmes mooi vlak maken. Houd het spackmes in een hoek van vijfenveertig graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk vervolgens van boven naar beneden en draag hierbij zorg dat u alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt. Wacht vervolgens twintig minuten voordat u verder gaat met de volgende stap.

Bent benieuwd hoe het stucen van een plafond in zijn werking gaat bekijk onze uitgebreide uitleg.

Stap zeven: Start met gladmaken

Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Wrijf vervolgens met draaiende bewegingen over het gips waarbij u het schuurbord goed nat houdt. Een schuurbord wordt gebruikt om een pleisterlaag glad te schuren. Wacht tot het gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.

Klinkt dit als werk dat beter uitbesteed kan worden aan een specialist?

Er zijn tal aan redenen waarom u het stucwerk beter kunt uitbesteden aan een professional. Dit ligt niet alleen aan het aard van het werk, stucen is vaak zwaar fysiek werk, maar kan ook aan het benodigde materiaal liggen. Hierbij moet u niet alleen aan een pakspaan, een spackmes of een rei denken, maar ook bijvoorbeeld aan een troffel. De vraag is of u hier geld voor neer wilt leggen of dat het voordeliger is om een stukadoor zijn werk te laten doen. 

Bij Uwstukadoors.nl werken deskundige vakkrachten. Zo bent u altijd verzekerd van een optimaal staaltje stucwerk. Uwstukadoors.nl zorgt ervoor dat het stucwerk altijd op de juiste manier wordt aangebracht, zodat u in een korte tijd al kunt genieten van uw prachtig afgewerkte muren en/of plafond. Wilt u het werk van onze stukadoors in Deventer in het echt bekijken? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom! Vraag vandaag nog een offerte aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Checklist & 7 tips - Uwstukadoors

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:  Uw project in 4 stappen

  Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

  Vraag een vrijblijvende prijsindicatie aan voor uw project of klus. De indicatie zullen wij voor u toelichten.

  Stap 2: kom langs in onze showroom

  Bij ons heeft u één contactpersoon voor alle werkzaamheden die we voor
  u zullen verrichten.

  Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

  We werken met kwaliteit
  producten en onze vakmensen
  hebben jarenlange ervaring in de afbouw van woningen.

  Stap 4: de oplevering van uw woning

  Door onze kwalitatieve producten en deskundigheid heeft u jarenlang plezier van uw woning.

  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Ontvang persoonlijk advies van Uwstukadoors.nl

  Wij kunnen meer!

  Ons moederbedrijf Uwnieuwbouwwoning.nl helpt u graag verder! Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

  Merken die wij gebruiken
  ProGoldmFLORArturoSigma CoatingsLogo vivafloors